Coop Hiiumaalt kingituseks augu saanud HAL juht Andres Raudsepp: “Üht head auku ei saa raisku lasta!”

posted in: Uudised | 0

2021. aasta märtsikuus sai HAL (Hiiumaa Augukaevamise Liit) juht Andres Raudsepp kõne Hiiumaa Tarbijate Ühistu juhatajalt Kaja Antonsilt teatega, et Käina kesklinnast on ehitustööde käigus leitud auk ja Coop Hiiumaa juhtkond on otsustanud augu kinkida Hiiumaa Augukaevamise Liidule. Põhjus oli lihtne – üht head auku ei saa raisku lasta. Nüüd ongi Käina kesklinnas Coop kaupluse ees lõplikult valmis HAL (Hiiumaa Augukaevajate Liit) treeningkeskus.

Leitud auk oli väga huvitav ja paljudel tekkis põhjendatud küsimus, mis asi see õigupoolest on? Kas inimtekkeline, meteoriidikraater, karstiauk, koobas vms? Asjade selguse mõttes teostas HAL koostöös kohalike Käina teadlastega augu teadusliku ja laiaulatusliku uurimise ning tulemus oli ajaloolises mõistes üllatav.

 

Väljavõtteid HAL teadusliku  uurimustöö päevikust koos uurimise lõpptulemustega:

Päev 1. Tundub, et tegu on vist loodustekkelise auguga. Kuid Hiiumaal  ei ole kunagi kõik nii lihtne, kui esialgu paistab. Kõik august leitu tuleb algusest lõpuni välja selgitada. Saarel  on rikkalik, legendirohke  ajalugu ja kui vaja, teeme seda juurde. Folkloori peab kõigile jaguma. Oleme lootusrikkad. Jätkame uuringuid täies mahus ja ennast säästmata.

Päev 2. Uskumatu informatsioon. Saime kohalikult külamehelt vihje, et just selles augus on tegelikult peidus enneolematu müsteerium, mis oma suuruselt  ja tähtsuselt  ei jää sugugi alla  Egiptuse püramiididele ega Rooma akveduktidele.

Päev 3. Vaba päev.Kultuurne puhkus koos külameestega.

Päev 4.  Tundub ,et oleme tõele väga lähedal. Labidas tegi kahtlase kolksu.  Oleme lootusrikkad ja soovime ,et Hiiumaa Augukaevajate Liit (HAL) teeks  enneolematu ja sensatsioonilise avastuse, mis kirjutaks  uue peatüki  Hiiumaa ajalukku!

Päev 5. Kaevame,kaevame ja kaevame. Leitud.Käes. Karstiaugu põhjast tulid  väljakaevamiste  käigus esile uskumatud ajaloolise tähtsusega esemed.  Vana nahast pastel, mis kandis  Saarlaste firmamärki “Kõ(ö)ljala pastel”[köllljala pastel], poolik kadakane labidas ja kellegi Saarlase kasetohust  isikutunnistus aastast 1121. Suudeti tuvastada töömehe ees- ja perekonnanime esitähed T.S  ja tema sünniaeg 21.07.1121.

Päev 6-10. …Hiiumaa Augukaevamise Liit koostöös kohalike Hiiumaa “teadlastega” jõudis pärast pikki uuringuid ja sündmuste analüüse  järeldusele, et tõenäoliselt tähendavad initsiaalid S.T- Suurt Tõ(ö)llu ennast, kes alltöövõtjana kaevas seda auku.?! Augu kohta oskasid” teadlased”öelda kahte asja. Võimalik, et siia üritati Coopi ehitada juba aastal 1121. Loogilisemaks peeti varianti, et leitud augu näol on tegu maailma nabaga. Kes oleks osanud  arvata,et maailma naba võib asuda  Hiiumaal,Käina linnas , Coopi poe kõrval?  Võimas tulemus!  Kas Hiiumaa ajalugu pole mitte uskumatu?

 Auk anti pidulikult üle HAL volitatud esindajale Hergo Tasujale 

 

 

Intervjuu Hiiumaa Augukaevamise Liidu esimehe Andres Raudsepaga

  1. Mis tunne on?

Nii positiivset uudist kuuldes oli raske tol hetkel tekkinud tundeid kirjeldada. Hiiu, Eesti ega isegi inglise keeles ei ole vastavaid sõnu. Rõõm, rõõm ja veelkord rõõm. Vaadates asja laiemas plaanis, siis  tegelikult on uus HAL treeningkeskus  oluline verstapost kogu Hiiumaa arengus. Jooksva aasta jooksul juba teise täiemõõdulise spordikompleksi avamine!? Eestis ei ole palju maakondi, kes suudaks Hiidlaste tempos püsida. Võime olla uhked.

 

  1. Kuidas üldse sündis tänaseks üks edukamaid vabaühendusi HAL (Hiiumaa Augukaevamise Liit)?

Alustame algusest. Hiiumaa Augukaevajate Liit (HAL) loodi aastal 2018. Avavõistlus toimus maagilisel kuupäeval 18.08.2018 Kassari puhkekeskuses, Hiiu Kala ja Õlle festivali raames. Koht ja aeg olid parimad. Kõik sobis omavahel hästi kokku. Populaarne kogupere festival ja kohe  kõrvalplatsil kaevuritest võistlejatele üllatusi pakkuv ja raskelt kaevatav pinnas. HAL viljakas koostöö on Kassari Puhkeskusega sestsaadik jätkunud. Võistluse formaadi töötasin välja umbes pool aastat varem ja võistluse juhend sai valmis vahetult enne avavõistlust. Avavõistluse õnnestumisse andsid oma tugeva panuse ka kohtunikena osalenud T.Madalvee ja H.Tasuja.

 

  1. Kus olete varem treeninguid läbi viinud? Kas olete üldse sarnast kogemust varem tunda saanud?

HAL-il on väga hea meel, et COOP toetab meid ja oleme saanud Käinas omaenda treeningkeskuse. See lahendab meie jaoks väga  paljud varasemalt tekkinud mured. Võiks isegi öelda, et oleme saanud enda käsutusse kaks ühes variandi. Korralik  treeningkeskus ja peakontor linna südames. Liikmete seas on juba praegu tunda  erutust ja õhinat. Uus asi, on ikka uus asi. Tuled auto või muu liiklusvahendiga kohale ,kaevad, külastad kauplust ja koju. Mõnus ja käepärane tegevus kogu perele.

Varasemalt toimusid treeningud kõikjal Hiiumaal. Aedades, põldudel, metsas, kordusõppustel, Partsi karjääris jne. Tegu on tõeliselt raske ja harjutamistvajava spordialaga  ja seepärast vajasid meie liikmeid üha uusi väljakutseid ja raskemaid katsumusi. Neid polnud kahjuks lihtne leida.

4. Väidetavalt olid  osad liikmed mahutreeningute käigus kaevanud auke ka Kärdla linna tänavatel?

Sellised jutud kinnitust leidnud ei ole. Ega augukaevamine pole malemäng. Siin on ikka mõistust  vaja.

 

5. Mis nüüd edasi saab?

Edasised plaanid on laieneda. Liikmeskond ületab Hiiumaal juba 5000 inimese piiri ja laieneb. Kindlasti töötame edasi mõttega, et kuidas meie treeningkeskust veelgi atraktiivsemaks ja populaarsemaks muuta. Liikmeskonnalt on tulnud päris palju häid ideid. Väljapakutute seas oli idee, et kuna tuuletorn ja ujula liidetakse üheks tervikuks siis võiks kolmanda liitujana olla ka HAL auk. See tagaks tasakaalustatud võrdsuse, mis tähendaks lihtsas keeles seda, et siseruumis saad ronida kõrgustesse ja väljas saad minna sügavustesse. Teine täiesti reaalne idee on see, et suvekuudel laseme augu vett täis ja tekib väliujula. Kiirelt kauplusesse, kiirelt basseini ja koju. Milline värskendus.

6. Siit saab veel edasi minna?

Paar koormat liiva kalluritega kohale ja täiemõõtmeline liivarand otse Käina südames. Sotsiaalmeediast võib lugeda, et legendaarne Lussuliiva rand on jäänud kitsaks. Pole probleemi. Me teeme Lussuliiva nr. 2.

 

Augu kõrvale paigaldatakse ka infotahvel Andres Raudsepa pöördumisega

 

 

Käina Coop Ehituskeskuse juhataja Kairit Kiini kommentaar augu ärakinkimise kohta: “Ootame labidate müügi hüppelist kasvu –  praegu on Ehituskeskuse sortimendis neli labidat ja kaks kühvlit hinnavahemikus 9 eurost 25 euroni. Augu avamise puhul on terve aprillikuu Fiskarsi aiakühvel ja kobesti näiteks vaid 7,55 eurot ning Fiskarsi terava otsaga labidas 18,35 eurot. Veel on mõned tooted alles.”

 

Aprillikuu pakkumised Coop Käina Ehituskeskuses augu avamise puhul