Kaubanduskeskuse ehitustööd jõudsid ootamatu avastuseni

posted in: Uudised | 0

Kaubanduskeskuse ehitustööd on endisel Käina kardirajal kestnud juba kolm kuud ning eelmisel nädalal sarikapeoga ühele poole saanud ehitajad jõudsid sel nädalal järjega maantee serva, mis pakkus ka kogenud ehitusbrigaadile ootamatuid üllatusi.

Juba 2019. aasta maikuus algatatud detailplaneeringus oli planeeringuala loodenurka märgitud karstiala, mis varasemalt jäi territooriumil tegutsenud kardiraja tegemistest kõrvale. Keskkonnaameti kinnitusel ei ole antud asukohas paiknev karstiala aktiivne, sest puudub karsti tegutsemiseks oluline vee hulk kui selle agressiivsus.

Kui selle nädala alguses hakkasid Käina kaubanduskeskuse ehitusmehed karstiala puhastama ja korrastama, avastati, et aastakümneid puudesalu varju jäänud ning pikalt karstialaks peetud süvend on hoopis meteoriidi langemisest ja sellele järgnenud plahvatusest tekkinud kraater, mis on arengu jooksul setetega täitunud ning seetõttu lähipiirkonna maastikul vaid aimatav.

Peatöövõtja objektijuhi sõnul oli Eesti mõistes uue meteoriidikraatri avastamine neile suureks rõõmuks ning et varasemalt pole nende brigaad taolise leiu otsa sattunud. Käina osavallavanem Omar Jõpiselg kiitis ehitusmeeskonna asjalikku tööd ning avaldas lootust, et ehk kujuneb värskest leiust suurepärane täiendus kogu piirkonnale. „Vastavastatud meteoriidikraater ei ole esialgsetel andmetel küll nii vana kui Kärdla või naabersaare Kaali kraatrid, kuid sellest saab siiski vääriline lisa Eesti kraatrite nimekirjas. Elamuskeskuse Tuuletorn nõukogu on juba pöördunud ekspositsiooni loonud produktsiooniettevõtte poole palvega, et täiendavalt luua kraatri keskmesse Tuuletorni platvormilt jälgitav heli- ja valgusinstallatsioon, mis kujutaks meteoriidi langemist ning kraatri teket.” Osavallavanema sõnul tellitakse täna, 01. aprillil ka täiendavad geoloogilised uurimustööd, et selgitada täpne kraatri ulatus ja vanus.

Kaubanduskeskust ehitava Hiiumaa Tarbijate Ühistu juhataja Kaja Antonsi sõnul värske leid ehitustööde graafikut ei sega ning 17. juunil saavad üheskoos külastajatele avatud nii Käina kaubanduskeskus kui kardiraja mälestuseks nimetatav Kardi kraater.

Uurimustööd Kardi kraatri serval
Käina osavallavanem Omar Jõpiselg loodab, et värske leiu abil tõuseb piirkonna tuntus veelgi