03.10-09.10 – leivanädal „Rukkileib meie laual“

posted in: Uudised | 0

03.-09. oktoober toimub traditsiooniline leivanädal „Rukkileib meie laual“leivanädal

Meie tegevused leivanädala raames:

  • Hiiumaa koolide 4. klasside ekskursioonid Hiiu Pagari tootmistsehhi.
  • OSTA HIIU PAGARI LEIB JA VÕIDA! Leivanädala jooksul kõik Hiiu Pagari leiva ostnud kliendid osalevad loosimises. Loosi läheb 10 kinkekotti. Jälgi reklaami meie kauplustes!
  • Hiiumaa koolides on välja kuulutatud Hiiumaa leivast VÕILEIVA MEISTERDAMISE VÕISTLUS. Ootame kauneid võileiva fotosid aadressile: tootmine@hiiumaa.coop.ee. Hiiu Pagari poolt võistlusele Hiiumaa leib ja auhinnad parimatele. Peaauhinnaks ahjusoe kringel!

 


 

Hiiumaa leib 2016hiiumaaleib

  • Keskmiselt toodame kuus 6000 tk ehk 3 tonni
  • 68 müügikohta üle Eesti
  • Suur ehk terve Hiiumaa leib kaalub 1.6kg. Müügiks on pakendatud ka veerand leiba ehk 0.4kg ja pool leiba ehk 0.8kg.
  • Hiiumaa leib on auhinnatud kvaliteedimärgiga “ Tunnustatud maitse”

 


 

Taluastjast jõudis Hiiu leib tootmisesse

Leib on meie toidulaual olnud pühamast püham ja seepärast oleme õnnelikud, et meil on saare peal oma leivatehas, kelle toodangu pärast võime uhked olla. Veel uhkemad aga oma HIIU LEIVA üle. Mandrirahvas võtab seda leiba saarelt külakostiks kaasa. See leib on imetabavalt sarnase maitsega meie esiemade tehtule.
Hiiu leiva lugu läheb tagasi Akslite pere vanaema Elvira juurde, kes elas Kaigutsi külas. Elvira leivad tulid alati hästi välja ja olid väga hea maitsega. Vanal ajal oligi külas kõigil teada, kelle pere leivad mis maitsega olid.
Järjekordselt seda leiba süües rääkisid kaks sõpra, Agu Kohari ja Elmar Aksli, et sellist head Elviira leiba peaks hakkama turistidele pakkuma. Juurde veel soolasilku ja see oleks ehtne Hiiumaa värk. Mõttest hakkas kinni Ivo Einmaa, kes erialalt toiduainete tehnoloog ja töötas Kärdla leivatehases.
Einmaa meenutas, et ausalt öeldes oli ta algul natuke skeptiline, sest kodune tehnoloogia ja tööstuslik tehnoloogia on veidi erinevad. Ma sulatasin need kokku, kusjuures tulem pidi olema selline nagu olekski kodus tehtud. Siin olid mulle suureks toeks Maili, Juta, Velje, tollased brigadirid, kellega eesotsas kõik pagarid olid nõus suuri pätse käsitsi vormima.
Oi kuidas siis Elvira leivategemist jälgiti: stopperi, kraadiklaasi ja kaaluga, et seda hiljem tööstusesse üle viia. Kuna tööstuslikult mitmepäevane leivategu ei tulnud kõne alla, siis saavutati magus koduleivamaitse ehk leiva õige magusus suure pätsi ja linnase pikal ning madalal kuumusel küpsetamisega.
Aega võttis aga asja sai. 1992.aastal hakati Hiiu leiba praeguses Hiiu pagaris küpsetama. Retsepti on pidevalt täiendatud ja küpsetamise tehnoloogiat parandatud.
Esimene tolleaegne retsept on majas alles aastast 1995. Selle aja jooksul on retseptis vähendatud povidlo ja suhkru kogust ning lisandunud on linnaseekstrakt, mida algselt üldse ei kasutatud.

Õie Laksberg

Hiiu Leht 04.10.2016