HTÜ NÕUKOGU VAHETAS JUHTI

posted in: Uudised | 0

Dan Lukas (39) vahetas välja 17 aastat Hiiumaa tarbijate ühistu nõukogu juhtinud Mati Nursi (72).

Lühikese aja jooksul on Hiiumaa tarbijate ühistu saanud nii uue juhataja kui nõukogu esimehe. Pildil paremalt nõukogu liige Mati Nurs, nõukogu esimees Dan Lukas ja ühistu juhataja Kaja Antons. Taamal ostujuht Ruta Tammeveski.
Lühikese aja jooksul on Hiiumaa tarbijate ühistu saanud nii uue juhataja kui nõukogu esimehe. Pildil paremalt nõukogu liige Mati Nurs, nõukogu esimees Dan Lukas ja ühistu juhataja Kaja Antons. Taamal ostujuht Ruta Tammeveski.

Lukas on Hiiumaa tarbijate ühistu (HTÜ) nõukogu esimees 7. augustist, senine esimees Mati Nurs jäi edasi nõukogu liikmeks.

Veel kuuluvad HTÜ nõukogusse Krista Jaanimägi, Inge Elissaar jaMaimu Nõmm.

Suur eesmärk

Värske esimees tervitas laupäevasel HTÜ liikmepäeval Kärdla sadamas kokkutulnuid ja nimetas lähiaja suureks eesmärgiks ühistu pagaritööstuse ehk nn leivamaja kaasajastamist.
“Seoses leivamaja ümberehitusega tuleb teha raskeid valikuid ja suuri investeeringuid, aga need peavad olema sellised, et see maja ka järgmised viiskümmend aastat vastu peaks,” ütles Lukas. “Muutuma ei pea ainult maja, vaid ka sisu, sest ka kvaliteet ja mainekujundus on olulised.”
“Selleks, et suurinvesteering Hiiu Pagari leivamajas õnnestuks, on ettevõttena vaja olla avatum ja valmis igakülgseks koostööks,” märkis HTÜ juhataja Kaja Antons.
Ta avaldas lootust, et Hiiumaa pagaritööstus jääb püsima ja Hiiumaa leiba saab osta ka saja aasta pärast.
Ühistul on kavas leivamaja kaasajastamiseks taotleda toetust eeldatavasti järgmisel aastal avanevast Euroopa Liidu Leader programmist. Programmi kohalik tegevuskeskus, MTÜ Hiidlaste Koostöökogu andis juba juunis nõusoleku, et HTÜ võib esitada programmi toetusetaotluse, mille mahuks 200 000 eurot. Pagaritööstuse renoveerimisprojekti hinnanguline kogumaht on 600 000 eurot.

Edukas aasta

Antons rääkis, et aasta esimesed seitse kuud on ettevõttel läinud hästi. “Vaatamata külmale, tuulisele ja vihmasele suvel oleme nõukogu kinnitatud eelarve täitnud,” ütles ta. Samas märkis ta, et nad on mures praamiliikluse kvaliteedi halvenemise pärast, mis segab toodangu transporti.
Antons rääkis uuendustest, mis tänavu ellu viidi: värske sisekujunudse sai Hiiu Konsum, internetis avati HTÜ kaheksas kauplus ehk Hiiu Pagari ja Hiiu Köögi pidulauapood, kaasajastati ettevõtte kodulehekülge, võeti kasutusele uued Pühalepa pitsimustriga tooteetiketid.
Ettevõttesiseselt käivitati kevadel konkurss “Hoiame kokku”. “Konkursi tulemusena paranes tootmise ja kaupluste omavaheline koostöö,” selgitas Antons.
HTÜ liikmepäevalt jäigi kõlama, et oluline on hoida oma inimesi, kes saarel töötavad või tarbivad ühistu teenuseid.
“Ühistu on Hiiumaa päris oma ettevõte, ta kuulub oma liikmetele ja annab tööd hiidlastele, ühistu kalleim vara aga on meie töötajad,” ütles HTÜ juhatuse esinaine Kaja Antons.
Kokku on HTÜs ametis 126 töötajat, neist 77 ühistus ja 49 Hiiu Pagaris.

Miks olla liige?

Dan Lukas rääkis ka ühistu liikmeksolemise plussidest. “Mina leian, et on kaks põhilist põhjust olla HTÜ liige: üks on puhas raha ja teine emotsionaalne toetus,” ütles Lukas.
Ta selgitas, et hiidlasena tahab ta toetada omatoodangu tarbimist, sest ettevõtte kasum läheb ühistusse tagasi. “Ma ei näe põhjust, miks peaks mujal poes käima, sest sel moel on kõige lihtsamalt võimalik toetada elu säilimist Hiiumaal,” ütles Lukas.
Veel lisas ta, et ainuüksi sellega, et on ühistu liige, teenib ta aastas kaupade soodushinna ja boonuspunktide pealt 50 eurot. “Peab olema vihane oma raha peale, kui hiidlane seda ära ei korja.”
Kokku on HTÜl ligi 900 liiget.

HELJA KAPTEIN
helja.kaptein@hiiuleht.ee