Ruta Tammeveski teeb kodusaarel unistuste tööd

posted in: Uudised | 0

Avaldame loo “Ruta Tammeveski teeb kodusaarel unistuste tööd”, mis ilmus Hiiu Lehe ja Meie Maa lisalehes Nädalalõpp 10.märtsil 2017.

__________

Ruta Tammeveski on üks nendest õnnelikest, kes saab öelda, et teeb tööd, mida armastab, ja elab paigas, kus tunneb end hästi.
Helja Kaptein
helja.kaptein@hiiuleht.ee

Hiiumaa tarbijate ühistu (HTÜ) kaubandusjuht Ruta Tammeveski ütleb, et kaubandus on talle lapsest peale meeldinud. Juba 13-aastase kooliõpilasena käis ta suviti Käina poes pakkijat asendamas. “Isegi viiekümnekilosed jahukotid sai paigast nihutatud,” meenutas nääpsuke naine.
Kõige rohkem aga võlus teda võimalus pärast seda, kui ettenähtud töö tehtud, omast vabast ajast kliente teenindada.

Haridustee viis Soome

Ruta, tollal perekonnanimega Palm, õppis Käina põhikoolis ja pärast keskkooli lõpetamist Kärdlas asus õppima Soome, Hamina kaubanduskooli. Käina vallal olid toona tugevad sõprussidemed Lõuna-Soomes ja korduvalt seal käies oli see kool talle silma jäänud.
“Läksin lihtsalt põnevusest, ilma keeleoskuseta, aga esimese paari kuuga sain kõigest aru ja jõuluks oli rääkimine selge,” meenutab Ruta.
Pärast kolme aastat õpinguid sai ta kätte turundusjuhi diplomi. Igal juhul tahtis ta tulla tagasi Hiiumaale ja kolm aastat õpinguid teises riigis seda otsust ei muutnud.
“Soome ei tahtnud ma mitte mingil juhul jääda,” kinnitab Tammeveski. “Käisime küll ka sealsetes kauplustes praktikal, kõik oli ilus ja tore, aga kodu on kodu.”

Amet, mis köidab

Suvel möödub 22 aastat ajast, kui Ruta Tammeveski alustas tööd samas asutuses, kus ta praegugi töötab. Alustas müügikonsultandi ametis ja tegeles poodide väljapanekutega.
“Kujundasin vaateaknaid ja üritasin teha turundust, mis toona oli suhteliselt uus suund – Vene ajal seda eriti tarvis ju polnud – kogu kaup läks müügiks,” räägib ta.
Vahepeal oli Ruta müügijuht ja pakkus teistele kauplustele ühistu omatoodangut. Pärast lastega kodus oldud aega jõudis ta olla ka Hiiu Konsumi juhataja ning seejärel oli ametis ostujuhina. Mullusest aastast on ta ühistu kaubandusjuht. “Samas süsteemis sees olen kogu aeg olnud, ainult töö on olnud natuke erinevate nüanssidega,” ütleb ta ja rõhutab, et kuigi ta teab kaubandusest palju, siis kõik areneb kiiresti ja ennast peab kogu aeg täiendama.
Praegu on tema tööülesandeks tagada kohaliku kaubanduse toimimise. Põhitööks on hindade kujundamine ja sisseostudega tegelemine.
“Jälgin, millised tooted lähevad kampaaniasse, mida enim nõutakse, kuidas kujundada väljapanekuid, määran uute toodete hinna ja tegelen ka kohaliku kauba müügiga,” loetleb ta tööülesandeid ja lisab, et kohalikku kaupa võiks rohkem müügil olla.
Coop HTÜ juhataja Kaja Antons ütleb, et Ruta Tammeveski on vaieldamatult asendamatu ja oluline inimene. Kõik need aastad koos töötanud kolleegi iseloomustamiseks ütleb Kaja, et Ruta on töökas, kohusetundlik, nutikas, kiire ja taiplik.

Tegemisi seinast seina

“Selline töötaja on iga ettevõtte juhi täielik unistus,” kinnitab ta. “Kuna Ruta on ärgas, siis märkab ta, mis ümberringi toimub ja õpib sellest kiirelt. Lisaks on ta lihtsalt hea inimene ja Hiiumaa kaubanduse süda.”
Ruta Tammeveski on üks nendest õnnelikest, kes saab öelda, et teeb tööd, mida armastab, ja elab paigas, kus tunneb end hästi. on oma kodu rajanud Käinast mitte kaugele, Orjakusse. Koos on nad elanud 22 aastat ja peres kasvab kolm last – 18-aastane Sten Egert, 14-aastane Sven Aigar ja noorim, Ann Getter sai 11-aastaseks.
Tublid ja tegusad on kõik kolm: Sven Aigar käib jalgpallitreeningutel, Ann Getter Käina spordikeskuses ronimas ning õpib Käina huvikoolis klaverit,tantsu ja kunsti, Sten Egert on noorkotkas ja osalenud paljudel patrullvõistlustel, matkadel ja laagrites. Lisaks on ta jalgpallikohtunik.
Meri meeldib ka kõigile pereliikmetele, suvel käivad nad hilissügiseni ujumas, talvel võimalusel Orjaku lahel uisutamas ja pereisal on siis võimalus läheduses kala püüda. Perega koos käiakse suusatamas nii kodu lähedal kui Soomes. Igal aastal püüavad nad ette võtta ka mõne kaugema reisi – meeles on põnevad reisid Hispaaniasse, Egiptusesse, Tenerifele, Bulgaariasse…
Ruta Tammeveskil ütleb, et kodus on tal aega ka ema olla, sest projekte, millega ka nädalavahetustel tuleks tegeleda, on siiski harva.
Kuna kodus on kolm meest, saab Ruta lilled igal naistepäeval, vahel käiakse sel päeval ka väljas söömas. “Meeles kindlasti peetakse ja see on ikka teistsugune päev,” ütles ta. “Mulle meeldivad tähtpäevad ja need veedame kodus. Näiteks jõulude ajal tulevad nii ema Helje kui õe Reili pere meile.”
Aega niisama olemiseks palju siiski pole – kodumaja ja õu võtavad oma aja. Koeraga käib ta jooksmas-jalutamas, kord nädalas laulukooris ja tennisetrennis. Lisaks meeldib talle käia vaatamas laste võistlusi või esinemisi ning tunda rõõmu nende edusammudest.
Kui küsida, millest ta unistab, vastab Ruta Tammeveski, et oleks vaid rohkem aega ning jõuaks kõik põnevad ja vajalikud asjad ära teha.
Ruta ja tuttuued nutikassad_HELJA PILT.