1908. aasta oktoobrikuus otsustati Kärdla Kaubatarvitajate Ühisuse juhatuse koosolekul avada oma pagariäri. See omakorda tekitas vajaduse oma leivatööstuse käikuandmiseks.

1909. aasta maikuus üüris ühisus vabrikule kuulunud maja, seal said ruumid nii kauplus kui ka pagariäri ja leivatööstus, seega tuleb pagaritööstuse alguseks pidada 1909. aasta maikuud.

Aasta-aastalt suurenes leivatööstuse toodang, 1941. aasta kevadel töötas Kärdlas juba kaks pagaritööstust, peale sõja puhkemist jäi tegutsema üks.

1953. aastal valmis Kärdla Tarbijate Kooperatiivi uus leivatööstus, mis esialgu kogu Hiiumaa elanikkonna leiva- ja saiavajaduse rahuldas.

Kuuekümnendate aastate algul jäi leivatööstus saareelanike leiva ja saiaga varustamisel taas väikseks. 1966. aastal valmis leivatehase juurdeehitus ja saadi ka kaasaegsemad seadmed.

1994. aastal asutati lisaks pagaritööstusele köök, sooviga pakkuda oma kauplustes kohapeal valmistatud kulinaariatooteid.

2007. aasta 1. juulist asutati Hiiumaa Tarbijate Ühistu pagari ja köögi baasil tütarettevõte HTÜ Tootmine OÜ, mis kuulub 100% ühistule.
Üle saja aasta tegutsenud toidutootja kaubamärkideks said Hiiu Pagar ja Hiiu Köök.

2012. aastal renoveeriti Hiiu Köök, mille käigus sai köök uued ruumid ja uued seadmed.

Järgmisena on plaanis renoveerida ka Hiiu Pagar.