Leivanädal ja ettevõtlusnädal tõstsid huvi kohalik toodangu vastu

posted in: Uudised | 0

Oktoobri esimesel nädalal toimunud leivanädala raames said Hiiumaa koolide õpilased tutvuda tänavu kevadel avatud Hiiu Pagari pagaritööstusega. Ettevõtlusnädala avatud uste päeval tutvus kodusaare suurima toidutootja tegemistega lisaks poolsada huvilist.

Eesti Leivaliit on leivanädalaid organiseerinud alates aastast 1998 ning aastatega on ettevõtmine kasvanud üleriigiliseks sündmuseks, mida agaralt tähistatakse koolides, lasteaedades ning erinevates mäluasutustes. Leivanädal eesmärk on juhtida tähelepanu traditsioonilisele ja tervislikule leivale, mis on igapäevaselt meie perede toidulaual aukohal olnud sajandeid. Teise maailmasõja eelsest perioodist pärinev komme kinkida Eesti Vabariigi Presidendile uudseviljast valmistatud leib jätkus ka tänavu ning Eesti Leivaliidu delegatsioonil oli uudseleiva üleandmise järel suurepärane võimalus vestelda Presidendiga leiva tähtsusest ja tulevikust.

Hiiumaa suurima leivatootja ja Eesti Leivaliidu liikmena tutvustas Hiiu Pagar igal argipäeval üht oma toodet igas Coop Hiiumaa kaupluses ning kutsus kõikide kodusaare koolide IV klasside õpilased tänavu kevadel uuendatud pagaritööstusesse külla. Tootmisruumides toimunud ringkäigul tutvustati õpilastele erinevaid leiva valmistamise ja turustamisega seotud etappe alates leivajahude kaalumisest ja taigna segamisest kuni küpsetamise, pakendamise ja komplekteerimiseni. Külastuskäigu jooksul viidi läbi leibade tundmise test ning võrreldi erinevate Hiiu Pagari leibade maitseomadusi. Kokku on Hiiu Pagari tootevalikus 11 erinevat leivasorti.
Leivanädala jooksul jõudsid Hiiu Pagari tegevustega tutvuma neljast Hiiumaa koolist pea 90 õpilast, kellest nii mõnigi leidis otse ahjust tulnud toodangut maitstes uue lemmiku. Ettevõtlusnädala avatud uste päeval tutvus kodusaare suurima toidutootja tegemistega lisaks poolsada huvilist.
Kaubamärgi Hiiu Pagar all tegutseva ettevõtte HTÜ Tootmine OÜ juhataja Kaja Antonsi sõnul on tal hea meel, et hiidlane eelistab oma toidulaual kohalikku leiba – Hiiu Pagari turuosa Hiiumaal müüdava leiva-, saia- ja kondiitritoode osas on pea 60%. Tänavu kevadel olulise arenguhüppe läbi teinud ettevõte on uuenenud tingimustes tööd alustanud hoogsalt ning kodusaare pagari- ja kondiitritoodangu eelistamine näitab, et kogukonna toel ellu viidud investeering uutesse tootmisruumidesse ja -seadmetesse on täitnud oma eesmärki.

Leivanädalal koostöös Hiiumaa koolidega käima lükatud Hiiu Pagari võileibade valmistamise konkursile oodatakse fotosid võileibadest, mis võivad olla nii tasapinnalised kui ruumilised, kujutada erinevaid objekte või esemeid. Lisaks leivale on lubatud kasutada kõikvõimalikke söödavaid lisandeid, et võileib kaunimaks ja isuäratavamaks muuta. Mullu esimest korda korraldatud võileivakonkurss oli väga produktiivne ning üllatusi täis tulemiga, tänavuse konkursi tulemused selguvad mardipäevaks.

Hiiu Pagar tänab kõiki õpilasi, õpetajaid ja muid huvilisi, kes erinevatest leivanädala ja ettevõtlusnädala raames korraldatud ettevõtmistest osa võtsid ning pagari- ja kondiitritootmise ja toodanguga tutvust tegid. Loodame, et kogukonna olulise toetuse kaasabil arendatud ettevõtte toodang jõuab oma ehedate ja hiiumaiste maitsetega iga kodusaare pere ning külalise toidulauale.

Parimate soovidega
Hiiu Pagari kollektiiv